Karaburun Otelleri

İzmir Karaburun, engebeli coğrafyası, tarım arazilerinin az ve iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle gençler daha büyük şehirlere göç vermiş, bu nedenle halkın yaş ortalaması da oldukça yüksek. Karaburun otelleri de genelde daha küçük butik oteller olarak yapılanmış. 

Karaburun Otelleri ve Gezi Rehberi

Karaburun Otelleri

Gözden ırak olan gönülden de ırak olur diye bir atasözümüz vardır bilirsiniz. Ülkemizde bu şekilde olduğu için bakir kalmış beldelerimiz bulunuyor. İzmir’in en küçük ilçesi Karaburun da yolunun virajlı, denizinin taşlık ve İzmir’e 104 km uzaklıkta olması nedeniyle turistik açıdan gönülden ırak kalmış bir şehir. Son dönemlerde yol yapım çalışmaları ile virajları azaltılmış.

Karaburun’un tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmakta olup ilk adı Mimas olan Karaburun hakkında tarihçi Homeros ünlü eseri Odesa’da Rüzgarlı Mimas olarak bahsediyor.

12 ay boyunca rüzgar alan şehirde ilk dönemlerden beri yel değirmenleri, son dönemlerde de rüzgar enerji santralleri kurulmuş. Piri Reis ve Evliya Çelebi de eserlerinde Karaburun’dan detaylı olarak bahseder.

Karaburun Yarımadası İzmir Körfezi’nin giriş yeri olduğu için körfeze giren her türlü geminin ilk uğrak noktası durumundadır. En uç noktada deniz seviyesinden 97 metre yüksekte bulunan Sarpıncık Feneri gelen gemilere kılavuzluk yapmakta ve fenere gittiğinizde karşınızda Midilli Adası sağ tarafınızda Foça manzarası ile harika bir gün batımı sunar ziyaretçilerine. 

Karaburun ilçe merkezi Kaza, İskele, Burgaz Arkası ve Bodrum olarak dörde ayrılmış durumda. Kaza, gelenlerin yürüyüş yapmak için tercih ettiği ve balık lokantalarının bulunduğu kordon boyu olup dalış merkezlerini de burada bulabilirsiniz. Yazlık evlerin bulunduğu bölge Burgaz Arkası bölgesidir.

Balıkçı barınağının olduğu, balık mezatlarının yapıldığı yer ise İskele bölgesidir. İskelenin önünde Büyük Ada ve Küçük Ada’yı görebilirsiniz. Bodrum ise plajın bulunduğu bölgedir. Konaklamak için bu bölgelerde bulunan Karaburun Pansiyon seçeneklerinden birini değerlendirebilirsiniz. 

Karaburun Ege Denizinin Akdeniz’e açılan kapısı olduğu için denizden gelen saldırılara açık olmuş, buna karşı köylerin çoğu yüksek yerlere inşa edilmiş. İlçeye 3 km uzaklıkta bulunan taş evleri ile dikkat çeken Saip Köyü yükseğe inşa edilmiş köylerden biridir. Köyü dolaştıktan sonra deniz bölümünde bulunan Olcabük Plajı'nda denize girebilirsiniz.

Kalabalıktan uzak, sakin küçük bir sahilde denize girmek isterseniz Kaynarpınar Köyü'ne gidebilirsiniz. Bölgenin tarihi ve yaşam şekli hakkında bilgi edinmek için de Müesser Altıntaş Etnoğrafya Müzesi ve Tarih Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

Karaburun’da kumluk plaj bulmak oldukça zor, çoğu yer taşlık ya da kayalık bu özelliğiyle dalış tutkunları için harika bir denizdir. Taşlık denize girmekten hoşlanmayanlar Karaburun’a 20 km uzaklıktaki Mordoğan beldesini tercih etmektedir.

İzmir’e daha yakın ve düzlük olması, plajlarının daha güzel olması nedeniyle Karaburun’a göre daha kalabalık oluyor. Mordoğan adını harika gün doğumundan almış. Bu nedenle pek çok yerde gün batımı izlemenizi önerirken burada sabah erken kalkıp gün doğumunu izlemenizi öneriyoruz. Karaburun Otelleri İzmir Mordoğan’da kalmak isterseniz bu güzel gün doğumuna şahit olabilirsiniz. 

Mordoğan’a 3 km uzaklıkta bulunan Dilek Pınarı efsanesi ünlüdür. Efsaneye göre bir su birikintisinde ilk defa yansımasını gören Narcissos kendine aşık olur. Yemeden içmeden kesilip, en sonunda Nergis Çiçeğine dönüştüğü yer Dilek Pınarı'dır. Karaburun’da her yıl mis kokulu Nergis Festivali düzenlenir.  

Trekking ya da bisiklet tutkunları için Efes-Mimas yolu keşif dolu bir gezi sunuyor. Batılı gezginler İzmir’i “Doğunun en batısında, batının en doğusunda” diye tanımlamışlar. Pek çok kültürün kesişme noktası olduğu için İzmir Yarımadasında İyon uygarlığından Osmanlı eserlerine kadar pek çok tarihi ve doğal güzellik bulunuyor.

Bu güzelliklerin izini süren bir yürüyüş ve bisiklet rotası oluşturulmuş. 709 kilometrelik Efes (Selçuk)-Mimas (Karaburun) yolu üzerinde İyon uygarlığının 6 temel şehri bulunuyor.  Uluslararası standartlara uygun olan rota üzerinde her yerde bulunan yol levhaları ile rahatlıkla ilerleyebilirsiniz. Rota üzerinde bulunan Antik Şehirler; Ephesus (Selçuk), Kolophon (Menderes), Lebedos (Seferihisar), Teos (Sığacık), Klozemenia (İskele-Urla), Erythrai (Ildırı-Çeşme) ve Mimas (Karaburun)

Bu tarihi rotanın bir kısmını bisiklet ya da yürüyerek keşfettikten sonra Çeşme Otelleri'nde konaklayabilir, Çeşme’yi de gezebilirsiniz. Doğayla iç içe, sakin bir tatil için Karaburun’u tercih edebilirsiniz, iyi tatiller.